Het kleurgebruik van Theodora Plas wordt dikwijls aangegrepen om haar werk te beschrijven. Haar kleuren zijn intens, maar subtiel op elkaar afgestemd en stralen een zekere ingetogenheid uit. Niet alleen het kleurgebruik,ook de vaak zeer persoonlijke teksten die zij ~letterlijk~ in/op haar doeken schrijft, typeren haar werk. Dagboekfragmenten, passages uit literatuur,oude geschriften,poezie en muziek vormen het startpunt voor veel van haar doeken. Het geschrevene keert herhaaldelijk terug in haar werk, soms leesbaar, soms vaag op de achtergrond; verscholen onder transparante of juist dekkende lagen olieverf; de textuur van haar schilderijen verrijkend.

De vormentaal van Theodora Plas kenmerkt zich door eenvoud, verticale banen die een soms coulissenachtige werking hebben en symbolisch lijken voor een verbinding tussen hemel en aarde. Er spreekt een verlangen naar schoonheid en harmonie uit, een verlangen dat niet alleen in het kleurgebruik maar ook in de compositie terug te vinden is. Plas schildert niet de direct waarneembare wereld; het waarneembare is van belang maar wordt omgevormd tot abstracties, tot een lyriek van vorm en kleur die gevoed worden door het eigen levensgevoel en door impulsen van buiten die per periode verschillen. Haar werk is overwegend abstract, hoewel er zo nu en dan figuratieve elementen optreden. Zo maakte zij in 2001-2002 een serie schilderijen waarin portretten voorkomen. Het uitgangs punt blijft echter hetzelfde, nu alleen vertelt het gezicht het verhaal. Het zien en lezen van dat verhaal kan de beschouwer soms wellicht een gevoel van voyeurisme geven. Hoewel vertolkingen van een persoonlijke beleving, gelooft de kunstenaar dat de individuele emotie overstegen kan worden door deze te delen en terug te voeren naar iets wat voor iedereen herkenbaar is, iets wat juist "voorbij de woorden" ligt. In haar werk is dat terug te vinden als een stil punt, een midden, een plek waar rust is en licht straalt.

Theodora Plas volgde haar opleiding tekenen/schilderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te 's-Gravenhage Sinds 1980 exposeert zij met grote regelmaat in zowel binnen als buitenland. Zij is in de eerste plaats schilder,maar maakt ook zeefdrukken, illustraties, en voltooide in opdracht twee monumentale projecten in glas.

 

Tekst: Hein van Haaren

 

 

theodora plas ontwerpt /illustreert ook covers, cd en boekomslagen.
zo maakt zij sinds 2004 de coverafbeelding voor java magazine,
maakte zij het logo en brochure voor orpheus financieel adviseurs ,
sweelinck kunst en geldzaken, en de cover van matt engelman’s boek : genuine freedom
Verder ontwerpt zij regelmatig diverse kaarten, cd-covers en andere illustraties ..